انواع چاپ کارتن :
کارتن فلکسویی /لمینتی
کلیه کارتن ها شامل کارتن فلکسویی یا لمینتی سفید یا کرافت هستند که به صورت 3 لایه یا 5 لایه با متریال مختلف و فلوت های مختلف تولید میشود.
تفاوت عمده در کارتن فلکسویی و لمینتی در کارتن فلکسویی چاپ مستقیم با کلیشه روی کارتن
انجام میشود ولی در کارتن لمینتی چاپ روی پوستر و به صورت افست جداگانه انجام میشود و سپس روی کارتن لمینت میشود.
در چاپ کارتن فلکسویی محدودیت در تعداد ،رنگ و نوع طرح داریم ، در صورتی که در کارتن لمینتی امکان چاپ پیچیده مانند تصاویر چهره،میوه و … همانند چاپ کاتالوگ وجود دارد.
انواع چاپ:
چاپ انواع مختلفی دارد که متناسب با آنچه که قرار است چاپ شود و آنچه که بر آن قرار است چاپ شود انتخاب می گردد. مهم ترین این روش های عبارتاند از:
• چاپ افست: عمدتاً برای انتشارات، تبلیغات
• چاپ فلکسو: عمدتاً برای بسته بندی
• چاپ هلیوگراور: عمدتاً برای بسته بندی
• چاپ سیلک اسکرین: عمدتاً برای تبلیغات چاپهای تفکیکی
• چاپ دیجیتال: برای همه مصارف، تبلیغاتی و اداری در تیراژ پایین
چاپ و بسته بندی:
چاپ لیبل : انواع لیبل (برچسب)شامل دو نوع کلی رول و پشت می باشد که معمولا در تیراژ های بالا پیشنهاد ما چاپ رول است.
انواع متریال لیبل:
لیبل کاغذی(گلاسه،تحریر)
لیبل صدفی(زمینه سفید)
لیبل ترنسپرنت(شفاف)
لیبل متالایز(زمینه نقره ای)
شرکت پرتونگاه دارای ماشین های چاپ لیبل رول در دو نوع افست و فلکسو میباشد.
که بسته به تیراژ و نوع سفارش طرح درباره نوع چاپ تصمیم گیری میگردد.
طراحی و عکاسی:
شرکت پرتو نگاه با داشتن آتلیه حرفه ای عکاسی و دوربین های کالیپده آماده خدمت رسانی در زمینه های عکاسی صنعتی ،تبلیغاتی،دکوراتیو ،مدلینگ و همینطور تصویربرداری و ساخت تیزر تبلیغاتی می باشد.
همچنین با داشتن تیم مجرب طراحان گرافیک در زمینه طراحی کلیه سفارشات در خدمت مشتریان عزیز می باشد.
چاپ افست چیست و در کجا کاربرد دارد؟
از این چاپ برای بروشور، کاتالوگ، جعبه غذا و سررسید استفاده میشود. افست انتخاب خوبی برای چاپ روی کاغذ های گرم پایین تا کارتن های گرم بالا است. در دستگاه چاپ افست از چهار رنگ آبی روشن، زرد، ارغوانی و سیاه استفاده میشود. از ترکیب شدن این رنگ ها، رنگهای مختلف تولید میشود. این نوع چاپ کیفیت بالایی دارد. چاپ افست برای تیراژ بالا بسیار مناسب و مقرون به صرفه است.
انواع دیگر چاپ :
• چاپ سیلک
چاپ سیلک چیست ؟ این نوع چاپ برای انواع بسته بندی جعبه، بطری، ظروف پلاستیکی و فلزی، پارچه های مختلف، شیشه و بسته بندی مواد غذایی کاربرد دارد. این چاپ از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است. چون محدودیتی برای چاپ در تیراژ های مختلف ندارد. کیفیت و شفافیت رنگها در این چاپ بسیار زیاد است. چون در چاپ سیلک رنگ مستقیما روی متریال قرار میگیرد. اما در سایر انواع چاپ ابتدا پودر و جوهر به سیلندر منتقل میشوند و سپس روی متریال مورد نظر چاپ میشوند. مراحل چاپ سیلک به این صورت است که ابتدا طرح مورد نظر به صورت شابلون تهیه میشود. معمولا جنس شابلون از پارچه مخصوص (توری یا ابریشم) است. سپس توری در یک قاب چوبی یا فلزی فیکس میشود. نقاطی از پارچه که طرح روی آن نیست با مواد مخصوص بسته میشود. حالا طرح مورد نظر برای چاپ آماده است. چاپ سیلک به صورت اتوماتیک و به وسیله دستگاه انجام میشود. رنگ مورد نظر روی ان قرار میگیرد و طرح چاپ میشود. این نوع چاپ برای تیراژ پایین مناسب است.
• هلیوگراور
این نوع پرینت از نوع برجسته میباشد و در آن از کلیشه فلزی (غالبا سیلندر های مسی) استفاده میشود که طرح روی آن بصورت سوراخ های بسیار ریز حک میشود. این نوع چاپ برای تیراژ پایین مناسب نیست. این سیلندر ها با روش های دیجیتال یا آنالوگ ساخته میشوند. از معایب نوع هلیوگراور، پرینت حروف است. متاسفانه حروف پرینت شده با این نوع چاپ نسبت به نوع افست قابل مقایسه نیستند.
• فلکسی
این نوع پرینت توسط کلیشه ای انجام میگیرد که برخلاف نوع هلیوگراور از کلیشه برجسته ساخته شده است. یکی از بهترین کاربردهای دستگاه فلکسی در چاپ روی مواد غذایی و روی سطوح وسیع میباشد. فلکسی یک روش چاپ مستقیم است بطوری که کلیشه بطور مستقیم با جوهر آمیخته میشود و در اثر تماس مستقیم با سطح، طرح مورد نظر را چاپ میکند.
• چاپ سیلک اسکرین
یکی از بهترین و با کیفیت ترین شیوه های چاپی در عصر حاضر میباشد. به دلیل ظرافت خاصی که در این نوع وجود دارد آن را از دیگر انواع متمایز کرده و برای پرینت روی سرامیک و چینی گزینه بسیار مناسبی میباشد.
چاپ افست و دیجیتال چه تفاوت هایی دارند؟
در زیر هفت تفاوت میان چاپ افست و چاپ دیجیتال آورده شده است:
1. فرآیند تولید پلیت
– چاپ افست: از پلیت های فلزی برای انتقال تصاویر به کاغذ استفاده می کند.
– چاپ دیجیتال: بدون نیاز به پلیت، مستقیماً از فایل های الکترونیکی به چاپ می پردازد.
2. تعداد چاپ
– چاپ افست: برای تیراژ های بزرگ مناسب است.
– چاپ دیجیتال: برای تیراژ های کوچک و پروژه های شخصی مناسب تر است.
3. کیفیت چاپ
– چاپ افست: کیفیت تصویر بسیار بالا و جزئیات دقیق را ایجاد می کند.
– چاپ دیجیتال: کیفیت تصویر بسیار خوب است، اما ممکن است کمی کمتر از چاپ آفست باشد.
4. تغییرات سریع
– چاپ افست: تغییرات در چاپ نیازمند تغییر پلیت ها است و زمان بر است.
– چاپ دیجیتال: تغییرات سریع و آسان در فایل ها امکان پذیر است.
5. هزینه تولید پلیت ها
– چاپ افست: هزینه ساخت پلیت ها بالاست.
– چاپ دیجیتال: بدون هزینه تولید پلیت ها.
6. مواد چاپ ها
– چاپ افست: مناسب برای چاپ بر روی مواد چاپی متنوع از جمله کاغذ، پلاستیک، و فلز است.
– چاپ دیجیتال: معمولاً مناسب برای کاغذ و مواد مشابه است.
7. سرعت چاپ
– چاپ افست: برای تیراژ های بزرگ سرعت بالاتری دارد.
– چاپ دیجیتال: برای تیراژ های کوچک سرعت بالاتری دارد و سرعت چاپ تغییرات آسان تری دارد.
پوشش های مختلف در چاپ و انواع آن:
امروزه یکی از نکاتی که در چاپ محصولاتی همچون بروشور، کاتالوگ، تراکت، کارت ویزیت و دیگر محصولات چاپی حائز اهمیت است، قرار دادن نوعی پوشش بر روی سطوح آنها است. در بسیاری از موارد این پوشش هم به دلیل محافظت بیشتر از سطوح چاپی در برابر عواملی همچون پوسیدگی، ساییده شدن، رنگپریدگی و … و همچنین ایجاد جذابیت و زیبایی بیشتر در چاپ مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله به انواع پوشش های مختلف در چاپ می پردازیم.
از جمله این پوششها میتوان به سلفون مات و براق، لمینت مات و براق، ورنی و پوششهای یو.وی اشاره کرد.
انواع دستگاه چاپ افست از نظر اندازه:
دستگاه چاپ افست: GTO
ماشین چاپ یک ورقی به نام GTO شناخته میشود. GTO اختصار اصطلاح Grosser Tiegel Offset میباشد که به معنی «جبران هزینههای بزرگ» (اصطلاح آلمانی) است. از دیگر اندازههایی که توسط این دستگاه چاپ میشود میتوان به 25*35 سانتی متر اشاره کرد که به آن «نیم ورقی» گفته میشود. چاپ با دستگاه GTO کم هزینه ترین و بهترین گزینه برای چاپ افست در تیراژ پایین (تا 5000 برگ) میباشد.
دستگاه چاپ افست: 2 ورقی
دستگاه چاپ با اندازه سیلندر 50*70 سانتی متر دستگاه 2ورقی نام دارد. این اندازه از دستگاه به مراتب از سایر دستگاههای موجود در بازار «ایران» بیشتر است چرا که تقاضای چاپ در این اندازه به مراتب بالاتر از سایر اندازههاست. همچنین هزینه و سرعت و کیفیت چاپ با این دستگاهها نیز باعث مراجعه بیشتر به چاپخانه هایی با این نوع دستگاه میباشد. کاغذهایی با اندازه60*45 سانتی متر که یک ونیم ورقی گفته می شوند نیز با این دستگاه چاپ می شود.
دستگاه چاپ افست: 4.5 ورقی
به اندازه 70*100 سانتی متر 4.5 ورقی گفته میشود. در حال حاضر به طور مرسوم بزرگترین اندازه برای چاپ افست میباشد. پروژههایی که تیراژ یا اندازه بالاتری دارند را با این دستگاه چاپ میکنند. از لحاظ کیفیت بسته به نوع دستگاه و مدل چندان تفاوتی با 2ورقی ندارد اما در کل هزینه نگهداری و چاپ با آن بیشتر است.اندازه کاغذ 60*90 سانتی متر نیز با این دستگاه چاپ می شود.
دستگاه چاپ افست رول (وب-فد)
عمده ترین تفاوت چاپ افست رول-فد و شیت-فد در نوع تغذیه کاغذ دستگاه است. در چاپ شیت از کاغذهای برش خورده با اندازههایی که توضیح دادم استفاده میشود و در چاپ رول کاغذ به صورت رولهای پیوسته وارد دستگاه میشود که معمولا حدود ده تن وزن دارند. جدای از این تفاوت، در سرعت و هزینه چاپ و البته کیفیت خروجی چاپ نیز تفاوتهای عمده ای بین چاپ رول و شیت وجود دارد.
برتری PDF/X نسبت به دیگر فرمت های ذخیره سازی
به طور کلی نرمافزارهای گرافیکی به دو دستهی برداری (وکتور) و رستر تقسیم میشوند. پرکاربردترین نرمافزارهای برداری CorelDraw، Illustrator، InDesign هستند. Photoshop نیز نرمافزار طراحی بسیار معروف از نوع رستر میباشد. یکی از مزایای نرمافزارهای وکتور این است که هرچه طرح خود را بزرگنمایی کنید کیفیت خطوط و منحنیها کاملا حفظ خواهد شد. نکتهای که در رابطه با این نرمافزارها وجود دارد این است که نباید از نرمافزارهای نوع وکتور، خروجی رستر گرفته شود زیرا با این عمل، کیفیت خوب طراحیهای وکتور به طرز چشمگیری کاهش مییابد. به بیان سادهتر خطوط و منحنیها در حالت رستر به صورت پیکسلی و نقطه نقطه دیده خواهند شد و ممکن است در چاپ برخی از آنها به طرح اولیه آسیب وارد شود.
نوع و فرمت خروجی که از یک طرح در نرمافزارهای گرافیکی گرفته میشود در میزان کیفیت چاپ آن تاثیرگذار است.
فرمت های مختلفی برای هر نرم افزار گرافیکی وجود دارد که هرکدام دارای مزایا و معایب خاص خود هستند اما اینکه کدام یک مناسب کارهای چاپی است مسئلهای است که تعیینکنندهی کیفیت مطلوب طرح در چاپ خواهد بود.
فرمت های رایجی که امروزه بیشترین کاربرد را دارند عبارت اند از : JPEG، JPG، TIFF، PDF، PNG و …. . البته لازم به ذکر است که این فرمت ها نوع خروجی در زمان ذخیرهی فایل در نرمافزار هستند و بهطور مجزا هر نرمافزار گرافیکی دارای فرمت مخصوص به خود جهت بازگشایی تنها در همان نرمافزار میباشد. به عنوان مثال فرمت خاص برای نرمافزار فتوشاپ PSD، نرمافزار کرلدراو CDR و نرمافزار ایلوستریتور AI است.
از میان فرمت های بیان شده عامترین آنها JPEG است. این نوع خروجی به صورت تصویر بوده و قابل اجرا در تمامی سیستمها است. منتها عیب بزرگی که میتوان برای آن بیان کرد کاهش کیفیت طرح و تصویر آن است. از این فرمت بیشتر در مواردی که کیفیت حائز اهمیت نیست و یا به خروجی با حجم پایین نیاز است استفاده میشود. البته لازم به ذکر است که میتوان توسط این فرمت میزان حجم و کیفیت را در رنج محدود و پایینی که دارد انتخاب کرد. جهت برخورداری از بالاترین کیفیت در این نوع ذخیره سازی تصویر بهتر است، Quality را در حالت ماکزیمم که عدد 12 است قرار دهید..
فرمت ها شاید بتوان به جرات گفت که خروجی PDF بهترین و مناسبترین نوع خروجی است. چراکه ضمن حفظ کیفیت مطلوب، برای هر دو نوع رستر و وکتور قابل استفاده است. همچنین این فرمت در ورژنهای جدید نرمافزارهای طراحی قابلیت نگهداری لایهها به صورت باز را دارد.
فرمت PDF دارای نوع خاصی تحت عنوان PDF/X است که از آن تحت عنوان فرمت محبوب برای چاپ یاد میشود.
مشکل تبدیل فونت به منحنی – Convert to curve
یکی از روشهایی که جهت رعایت اصول استاندارد پیش از چاپ طرحهایی که شامل متن هستند مورد استفاده قرار میگیرد تبدیل فونت به منحنی است.
در نرم افزارهای طراحی مانند CorelDraw ،Illustrator و InDesign که دارای ساختار برداری (Vector) هستند تبدیل فونت به منحنی از مهمترین نکات در تهیهی خروجی طرح میباشد. این عمل بدین منظور انجام میگیرد که از ایجاد کنگره و رنجه شدن فونت و در اصطلاح عامیانه به همریختگی آن جلوگیری شود.
بنابراین پیش از ارسال سند طرح به چاپخانه و انجام عملیات چاپ این تبدیل را فراموش نکنید چرا که به هنگام تهیهی خروجی فیلم طرح توسط ایمیج ستر و یا پلیت (زینک یا رابط چاپ) توسط دستگاه پلیت ستر اشکالات اساسی ایجاد میگردد.
در نرم افزار کرل دراو این تبدیل توسط منوی object و گزینهی convert to curves انجام میپذیرد.
کی از مواردی که به هنگام تهیه متن در طراحی میبایست به آن توجه کرد مسئلهی overprint و عدم تداخل رنگ متن با رنگ پیش زمینهی آن میباشد. درج نوشته رنگی و مشکی بر روی پیش زمینهی رنگی (غیر از سفید) در چاپ کاملا متفاوت خواهد بود. چراکه نوشته مشکی نیازمند overprint شدن بر روی پیش زمینهی رنگی است درحالی که برای متون رنگی ایجاد حالت overprint به منزلهی آسیب رسیدن به متن در یک طراحی میباشد.
به هنگام استفاده از نرم افزاهایی همچون کرل دراو بهتر است جهت جلوگیری از خطاهای ناشی از overprint در قسمتهای ناخواسته، گزینهی overprint را در نرم افزار فعال کنید.
ممکن است در برخی موارد، متنی را که در ابتدا به صورت مشکی تایپ کردهاید را تغییر رنگ دهید در این صورت آن نوشته از حالت overprint خارج میگردد. حال در نظر بگیرید که همان نوشته مشکی اولیه را که بهطور پیشفرض overprint است را تبدیل به منحنی کنیم؛ در این حالت این نوشته همچنان overprint باقی میماند که کاملا مورد تایید چاپ است اما اگر پس از تبدیل متن به منحنی، رنگ مشکی آن را به رنگی دیگر تغییر دهیم به هنگام چاپ مشکل تداخل رنگی ایجاد میشود. علت این موضوع آن است که تغییر رنگ فونت مشکی پس از تبدیل به منحنی همانند حالت اولیه با وجود مسئلهی overprint همراه خواهد بود که این موضوع در متون رنگی با پیش زمینهی رنگی به منزلهی آسیب رسیدن به نوشته در چاپ است.
در پایان ذکر این نکته ضروری است که در نرم افزار کرل دراو برای تبدیل حروف فارسی به منحنی بهتر است از دستور weld استفاده گردد تا خط بین حروف نیز از بین برود.
بررسی فونت به عنوان نکته ای مهم در چاپ
استفاده از فونت مناسب در هر جایی که مورد مطالعه قرار میگیرد بسیار مهم است. خواه این نوشته به صورت یک جمله چند کلمهای باشد و یا به صورت متون بلند.
تاکنون بدون شک با این اتفاق روبرو شدهاید که با اشتیاق برای مطالعهی مطلبی به وبسایتی مراجعه کرده اما به محض مشاهدهی متن با فونت نامناسب و آزاردهنده از آن صحفه به سرعت خارج شدهاید. این میزان از اثرگذاری و اهمیت استفاده از فونت مناسب در تمامی کارهای چاپی نیز صدق میکند. در ادامه با فونت نکته ای مهم در چاپ بیشتر آشنا می شوید.
به طور مثال در چاپ محصولاتی همچون تراکت، کاتالوگ، بروشور، کارت ویزیت، ست اداری، کتاب و … عدم توجه به فونت مناسب با نوع طراحی، محصول و خدمات میتواند به راحتی از جلوه آن بکاهد و توجه مخاطبین را به اندازهای که باید جلب نکند. از سویی دیگر همواره باید به این نکته توجه داشت که تنها داشتن یک طرح با فونتی که در صفحهی نمایش کامپیوتر قابل قبول و استاندارد به نظر میرسد کافی نیست. بدین ترتیب پیش از چاپ طرح خود میبایست استانداردهایی که در زمینهی چاپ صحیح فونتها در نظر گرفته شده است را رعایت کرد.
انواع کاغذ برای چاپ افست:
کاغذ گلاسه،تحریر،پشت چسبدار،کاغذ الوان یا تحریر رنگی،مقوای پشت طوسی،مقوای پشت کرم،
Pvc چسبدار،کرافت،مقوای فانتزی،مقوای ایندربورد،کاغذ کاربن لس یا NCR، کاغذ سنگی و…
انواع کاغذ چاپ بر اساس گرماژ:
گرماژ کاغذ میزان ضخامت و کیفیت آن را مشخص میکند. در این بخش به معرفی انواع کاغذ برای چاپ بر اساس گرماژ میپردازیم:
• کاغذ تحریر ۷۰ گرمی: برای چاپ کتاب، استفاده در پرینتر، دفتر و… کاربرد دارد.
• کاغذ تحریر ۸۰ گرمی: پرمصرفترین کاغذ برای چاپ کتاب
• کاغذ تحریر ۹۰ گرمی: چاپ کتابهای رنگی استفاده میشود.
• کاغذ تحریر ۱۰۰ گرمی: از این کاغذ برای بروشور چند لتی و پمفلت بیشتر استفاده میشود.
• کاغذ گلاسه ۹۰ گرمی: مناسب برای بروشورهای با تعداد صفحات بالا.
• کاغذ گلاسه ۱۱۵ گرمی: مناسب برای بروشورهای با کیفیت بالا و ضخامت کم.
• کاغذ گلاسه ۱۳۵ گرمی: مناسب برای کاتالوگها و بروشورهای کتابچهای است.
• کاغذ گلاسه ۱۵۰ گرمی: مناسب برای پوستر، فلایر، بروشور، ساخت پاکت و…
• مقوای گلاسه ۲۰۰ – ۲۵۰ – ۳۰۰ گرمی: مناسب برای جلد کتاب و فولدرها، کاتالوگ تبلیغاتی دولتی، بسته بندی و..